Senet Ödeme Günü Ne Zaman?

Senet Ödeme Günü Ne Zaman?

Senet ticari hayatta en çok kullanılan ödeme biçimlerinden biridir. Aynı zamanda yeni dönem taksitlendirme işlemlerinde de en sık kullanılabilecek tercihlerden biri olarak hayatımızda yerini almıştır. Fakat en çok kullanıldığı yerlerden biri de borç alma işlemleridir. Birçok kişi borç verdiği zaman, karşılığında senet düzenlemektedir. Senet borcunuzu ödemeniz açısından bir garanti sağlayacağı için, iki tarafında karşılıklı güvenine bağlı tutularak hazırlanır. Böylece borç veren kişi içinde borcu alan kişi içinde rahatlık sağlar.

İşte tüm bu kullanım alanları ile senetler de raftan kalkıyor derken yeniden hayatımızda yer eden unsurlardan biri haline gelmiştir.

Senet yapmak oldukça basit bir işlem olsa da, her borçta olduğu gibi ödeme ile ilgili yaşanan sorunlar, mali olarak sıkıntı yaşatacak yaptırımlara da sahiptir. Bu yaptırımların ucu haciz ve icra işlemlerine kadar devam edebilmektedir. Bu nedenle senetlerinizin ödeme gününü çok iyi bilmeniz ve belirlemeniz gerekir.

Senet Ödeme Günü Nasıl Belirlenir?

Senet ödeme günleri, senedi yapan iki kişi tarafından belirlenmektedir. Yani ayın istenilen günleri belirlenerek, ödeme günü belirlenir. Kişilerin iradelerine bakılarak hazırlanan senetlerde, son ödeme günü gibi bir ibare bulunmamaktadır. Kişiler ekstra olarak bir son ödeme günü bildirmek isterlerse, bunun için bir sözleşme maddesi ekleyebilirler.

Senedin Son Ödeme Vadesi Nedir?

Senette belirtilen tarihlerde ödemenin gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Eğer belirtilen süreç içerisinde ödeme yapılmazsa, alacaklı taraf önce protesto daha sonra da ihbar gönderme yetkisine sahiptir.

Alacaklı tarafın senet sahibine protesto yapabilmesi için senedin vadesinden en az 2 gün geçmesi gerekmektedir. 2. gün geçtikten sonra da protesto çekilebileceği gibi, süre uzadığında da bu hak ortadan kalkmayacaktır.

Senet Ödemelerinde Sorun Yaşandığında Neler Yapılabilir?

Geciken senet ödemelerinde en uygun çözüm karşılıklı anlaşma ve borçlu olan kimse için ek süre verilmesidir. Anlaşma sağlanamadığı zaman senet protesto edilir akabinde ihtarname çekilir, ihtarnamede belirtilen ortalama bir haftalık sürede senet ödenmezse avukata ve bankaya verilerek icra işlemleri başlatılır…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.